Giresun Laz mı çepni mi?
Giresun’un yerli halkı Çepnilerden oluşmaktadır.
Karadeniz’de hangi iller Laz?
Türk Lazları, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Başta Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin’in ise Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar.
Lazlar aslen nereli?
Laz (Laz: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil)) Güney Kafkas dillerinden biri olan Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan’ın Karadeniz kıyı bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. Batum’da çok küçük bir Ortodoks azınlıkları vardır.
Karadenizliler Laz mı?
Karadeniz halkı tembel değildir. Lazlar, Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Laz dili Gürcücenin bir koludur. Bugün Gürcistan’da 250.000 Laz yaşamaktadır. Kaynaklarda “Güney Kafkasyalılar” olarak anılırlar.
Giresun soyu nereden gelir?
Giresun, bir Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. Yabani kiraz ağaçları nedeniyle adının “kiraz diyarı” olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397’de Türkmen hükümdarı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve Eski Türk İmparatorluğu’nda Vilayet-i Çepni adıyla anılan bir Türk yurdu olmuştur.
Çepniler Laz mı?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
En çok Laz hangi ildedir?
Günümüzde Lazlar Artvin ilinin Pazar (Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar Atina), Ardeşen (Arteşeni), Çamlıhemşin, Fındıklı (Vitze) ve Arhavi (Arkabi/Arkhave), Hopa ve Borçka ilçelerinde yaşamaktadır.
Lazların kökeni dini nedir?
Laz topluluklarının dinsel yapılarına bakıldığında 4. yüzyılda Hıristiyanlığı benimsedikleri görülür.
Lazların soyu nereye dayanır?
Laz halkının kökenleri, Kolhis ve Lazika’nın antik krallıklarına kadar uzanır. Bu bölgeler, günümüz Gürcistan’ının batı kısımlarını ve Türkiye’nin doğu Karadeniz kıyılarını içerir. Bu tarihi geçmiş göz önüne alındığında, Lazlar Karadeniz’in en eski halklarından biri olarak kabul edilir.
Lazlar Türk müdür?
Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor: “Lazlar Türk müdür?” Lazlar Türk değil, Kafkas kökenli bir halktır. Genel kanı Gürcü kökenli oldukları yönündedir. Karadeniz bölgesindeki nüfusları en fazla 200.000, en az 80.000’dir. Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Arhavi, Hopa ve Borçka’da yaygın olarak yaşarlar.
Lazlar Trabzonlu mu?
Hayır değiller. Gerçek Lazlar, Rize’nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin’in ise Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşamaktadır. Sanılanın aksine Trabzon halkı Laz değildir.
Samsunlu Laz mı?
Bölgenin dışında, Karadenizlilerin kendilerine Laz dedikleri görülmektedir. Ancak bölgede yaşayanlar için Laz daha doğudadır. “İstanbul’da Samsun ve Sinoplular da dahil olmak üzere tüm Karadenizlilere Laz denir; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara Laz der.
Karadenizliler hangi soydan?
Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip daha sonra Kıpçaklar haline dönüşmüş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Lazca aşkım nasıl denir?
Daha çok sevgüliçkimi denir ama saf Lazca söylemek istersek, “aşkım” anlamına gelen anlamından ziyade “aşkım” anlamına gelen qoropakkimi demek daha doğru olur… Çona (< Kyona); Görsel ışık değil, "ruhsal bir duygu" algısı olarak "IŞIK" anlamına gelir. Görsel ışık; Te, Tena, Otanale, Sinte < Megrelce, Sinatle < Gürcüce...
Doğu Karadenizliler Türk mü?
Doğu Karadeniz Bölgesi M.Ö. VIII. 19. yüzyıldan beri Türklerin veya Türklükle bağı olan toplulukların yaşadığı bir bölgedir. Ancak bölge 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra siyasi ve demografik olarak Türklerin eline geçti.
Giresun Görele Çepni mi?
XV. 19. yüzyıl tahrir kayıtlarında Çepnilere ait 44 yer adı tespit eden Faruk Sümer’e göre, Trabzon bölgesindeki Giresun, Görele, Tirebolu, Vakfıkebir ve Kürtün yerleşimleri Çepni’dir. Burada ulaştığımız sonuç, bu bölgedeki Çepnilerin ağırlıklı olarak Kürt Çepniler olduğudur.
Giresunlular Karadenizli mi?
Giresun ili, Karadeniz kıyısı boyunca yoğun nüfuslu yerleşim yerlerine sahiptir. Denizden uzaklaştıkça eğimli arazi, toplu yerleşim için yeterli fırsatlar sağlamamıştır. Köyler birlik göstermemektedir.
Giresun hangi Türk boyundan?
Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.
Giresun hangi mezheptir?
Karadeniz bölgesinde, özellikle Harşit Vadisi’nde; Güvenç Abdal Dergâhına bağlı Alevi Bektaşi nüfusu Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Ordu ve Samsun illerinin birçok köyünde yaşamaktadır.