Sık sık ikileme mi?
Eski bir Türkçe sözcük olan sık sözcüğü hem yoğun hem de bitişik anlamına gelir. Oğuz dilinde aynı anlamı taşıyan bu sözcük, nadir sözcüğünün zıttıdır. Sözcük ikileme olarak kullanıldığında çoğunlukla anlamına gelir. Türk dilbilgisi kurallarına göre ikilemeler ayrı yazılır ve birleştirilmez.
Sımsıkı mı sımsıkı mı?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: açık, net, tamamlanmış, her tarafta, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, mor, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Bir çok kez nasıl yazılır?
TDK ÇOK YAZI ÖRNEK 2 Size defalarca söyledim. ÖRNEK 3 Sigaranın zararlı etkileri birçok kişi tarafından bilinmektedir. Bu nedenle birçok sözcüğün ayrı ayrı yazımı yanlıştır; doğru yazılabilmesi için sözcüğün birlikte kullanılması gerekir.
Pek çok nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “many” kelimesinin doğru yazımı “many”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Sık sık nasıl yazılır?
TDK’ya göre bu kelime ayrı yazılmalıdır. Dilimizde bu kelime sıklıkla “frequently” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı ise frequent olmalıdır.
İkileme örnekleri nelerdir?
Tekrarlar ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü sürü, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.
Art arda nasıl yazılır?
Ardışık kelimesinin doğru yazımı “sequential” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazmak yanlış olur.
Umrumda mı umurumda mı?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “I care” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “I care” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “I care”dir.
Yan yana nasıl yazılır?
TDK’ya göre Yan Yanya kelimesinin doğru yazımı “yanyana”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Ayak üstü nasıl yazılır?
9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam vb.
Olağan dışı nasıl yazılır?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, gayri meşru; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
Ara sıra nasıl yazılır?
“Occasionally” kelimesinin doğru yazımı: “Training” kelimesinin doğru yazımı “occasionally” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. “Occasionally” olarak yazmak yanlış olur.
İç içe nasıl yazılır?
TDK sözlüğüne göre, kelimeyi ayrı ayrı yazmak doğru kabul edilir. İç içe geçmiş kelimesi, iç içe geçmiş olarak ayrı ayrı yazılmalıdır. İç içe geçmiş olarak yazılırsa, bu bir yazım hatasıdır ve yanlış kabul edilir.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Yer altı nasıl yazılır?
“Yeraltı”, Türkçe kökenli bir kelimedir ve sıklıkla yanlışlıkla “underground” olarak kullanılır, bu da “ground” ve “subterranean” olarak ayrı ayrı yazılır. Doğru yazımı “underground”dur.
Az çok bir ikileme midir?
Karşıt anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » ileri geri, az çok, er ya da geç, azar azar… Biri anlamlı, diğeri anlamsız sözcüklerden oluşan ikilemeler: » eski püskü, eğri büğrü, yarı pişmiş, çöp…
Hangi ikileme bitişik yazılır?
C. Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kaymış olan ikilemeler, birleşik sözcük oldukları için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, gelgit, dalgalanma, hoş, yüz ifadesi (olmak), ağ çekmek gerekir…
Üst üste ikileme mi?
Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sıklıkla kullandığımız “overlap” kelimesi bir yinelemedir. Dilbilgisi kurallarına göre, tüm yinelemeler ayrı ayrı yazılır. Bu nedenle, üst üste gelen yinelemeler birleştirilmemeli, ayrı ayrı yazılmalıdır.
Hangi ikilemeler tek başına kullanılamaz?
7 Bazı ikilemelerde (mutlu çocuk, çarpık, bakımsız, seyrek, çöp, düzensiz vb.) kelimelerden biri veya her ikisi tek başına kullanılamaz.