İçeriğe geç

Savcının Bir Üstü Kimdir

Savcının üstü kimdir?

Yargıtay Başsavcılığı Genel Bilgiler Yargıtay Yargıtay Adresi 1242. Cadde No:34 Balgat, AnkaraYönetici(ler)Başsavcı Muhsin ŞentürkBaşsavcı Yardımcısı Rıdvan GündoğduWeb .tr5 satır daha

Savcının amiri kimdir?

Türkiye’de Cumhuriyet Başsavcısı, Cumhuriyet savcısının hiyerarşik üstüdür.

Hakim savcıya emir verebilir mi?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisini kullanırken mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hâkimler görevlerini bağımsız olarak yaparlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre karar verirler.

Savcının rütbesi nedir?

Savcı Rütbeleri Savcılar savcı, başsavcı yardımcısı veya başsavcı olabilir. Bu anlamda savcılık makamında çok fazla rütbe yoktur.

Savcı avukattan üstün mü?

Bölge savcısı bir avukattır. Bir rütbe değil, bir pozisyondur. Genellikle, bölge savcısı veya savcı olmak için lisanslı bir avukat olmanız gerekir. 12 Ekim 2021 Bölge savcısı bir avukattır. Bir rütbe değil, bir pozisyondur. Genellikle, bölge savcısı veya savcı olmak için lisanslı bir avukat olmanız gerekir.

Kaç çeşit savcı var?

Savcılar adli ve idari yargıda çalışırlar. Yargıda çalışanlar savcılar, kıdemli savcılar, kıdemli savcı yardımcıları ve il ve ilçelerde Yargıtay savcılarıdır. İdari yargıda çalışanlar Adalet Bakanlığı’nda savcı olarak çalışırlar.

Savcı kime emir verir?

(Değişik: RG–28928) Adli görevlere ilişkin emir ve talimatlar, kolluk kuvvetleri arasındaki işbölümü ile kolluk teşkilatının görev ve yetki alanlarına göre Cumhuriyet savcılarınca verilir. Adli görev alanları dışındaki adli kovuşturma, üstlerinin talimatı altındadır.

Savcıların dokunulmazlığı var mı?

Hukukumuza göre, hâkimler dokunulmazlık veya yargı muafiyetine sahip değildir.10 Hâkim, uygulanabilir hukuk normlarını, kişisel inanç, kanaat ve önyargılardan uzak, yasama, yürütme ve çevre erklerinin baskılarına karşı, vicdanlı, tarafsız bir şekilde uygulamakla yükümlüdür.

Savcı mı üstün asker mi?

Savcılar askerlerden üstün değildir, ancak askeri hukuk sisteminde kendilerine özgü bir rol oynarlar.

Savcı hakimin kararını bozabilir mi?

Cumhuriyet savcısı mütalaasında; sanığın beraatına veya cezalandırılmasına ya da ceza verilmesine yer olmadığına dair görüş isteyebilir ve görüş bildirebilir. Cumhuriyet savcısının görüşü, savcılık soruşturması sırasında mevcutsa, savcı bu görüşünü duruşma sırasında açıklar.

Savcıya dava açılabilir mi?

İdari görevlerin varlığı, savcının yargısal görevleri de olduğunu kabul etmesini engellemez. Aslında, hakimlerin de idari görevleri vardır ve bu görevler yargısal görevlerini dışlamaz. Şikayette bulunmak ve buna karşılık gelen iddianameyi hazırlamak tamamen yargısal faaliyetlerdir.

Savcının reddi mümkün mü?

Savcıların itirazı hukukumuzda düzenlenmemiştir. Ancak, Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Hakkındaki Kanun’un 46. maddesi askeri savcıların davadan çekilebileceğini hükme bağlamaktadır. “Askeri savcıların itirazı: Madde 46 – Askeri savcılara itiraz edilemez.

Savcılar cinayete bakar mı?

Kasıtlı veya ihmalkar adam öldürme vakalarında adli soruşturmalar yürütür. Suç mahallindeki deliller kapsamlı bir şekilde değerlendirilir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre atanan cumhuriyet savcısı, kanun önünde bireylerin eşitliğini sağlamak, adaletsizliği önlemek ve kovuşturma hazırlamakla görevlidir.

Savcı silah taşır mı?

Hakimlerimiz ve savcılarımız görev süreleri boyunca iki (2) silah satın alabilirler, biri (1) yerli ve biri (1) ithal. Başkanlığımız her yıl silah alımını duyuracak ve yeni atanan hakim ve savcılara ve silah talebinde bulunmayanlara silah dağıtacaktır.

Savcı boy sınırı var mı?

c) Erkeklerde 170 cm. Kadınlarda 160 cm. d) Boy ve kilonun santimetre cinsinden son iki rakamı arasındaki fark 13’ten fazla, 17’den az olmamalıdır. (Örnek: Boyu 170 cm olan bir aday için kilosu 70 + 13 = 83’ten fazla, 70 -17 = 53’ten az olmamalıdır.)

Savcının üstü aranır mı?

Hüküm eklendi. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun “Yakalama ve Sorgulama Usulü” başlıklı 88. maddesinde: “Suç işlemekle itham edilen hakim ve savcılar tutuklanamaz, şahısları ve ikametgahları aranamaz ve sorguya çekilemez, ancak suçüstü halleri Yargıtay’ın görev alanına girer.” denilmektedir.

Savcimi Büyük hâkim mi?

Protokol oturumunda hakim ve savcı eşit haklara sahiptir, ancak protokol oturumunda yan yana oturamadıkları durumlarda hakim önceliğe sahiptir. Hiçbirinin diğerine göre bir üstünlüğü yoktur. Ayrıca kıdemli savcının hakime karşı bir üstünlüğü yoktur. Ancak kıdemli savcı diğer savcılardan üstündür.

Savcı polisin amiri mi?

“Adli polis” hem adli makamların hem de üstlerinin emirlerine tabidir. Başka bir deyişle, ceza polisinin iki üstü vardır: yargının sorumlu şefi cumhuriyet savcısıdır ve yürütme erkinin şefi vali veya kaymakamdır.

Savcı mı üstün asker mi?

Savcılar askerlerden üstün değildir, ancak askeri hukuk sisteminde kendilerine özgü bir rol oynarlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir