Akıl hastası demek suç mu?
Gerçek bir kişinin hakaret suçundan sorumlu tutulabilmesi, cezai sorumluluğun (akıl sağlığının) varlığına bağlıdır. Akıl hastalığı veya azınlık gibi geçici nedenlerle davranışlarını kontrol edemeyen kişilerin hakaret suçunu işlemiş olsalar bile cezalandırılmaları mümkün değildir.
Psikolojik sorunları var demek hakaret mi?
“Sus, senin akıl sağlığın bozuk, hastasın, hastaneye git, dengesizsin, şu kadına bak” demek hakaret değildir.
Birine akılsız demek hakaret mi?
“Kör”, “sakat”, “ama”, “aptal”, “insan değil”, “topal” vb. gibi ifadeler, kişinin engelli olmasına atıfta bulunsa bile, kişiyi aşağılamak amacıyla kullanıldığından hakaret olarak kabul edilir.
Hangi sözler hakarete girmez?
Örneğin; “Notumu doğru yazmadın”, “Derslere ve okullara gelmiyorum”, “Yanlış söylüyorsun, gerçek bu”, “Yeter artık”, “Küfür”, “Ne biçim bir yol”, “Öğretmen misin”, “Ciddi değilsin”, “Tecrübesizsin”, “Senden öğretmen olmaz” vb. gibi kelimeler kanunen hakaret olarak kabul edilmeyen kelimelerdir.
Zeka seviyesi hakaret mi?
IQ’nuzun düşük olduğunu söylemeniz hakaret olarak değerlendirilmez çünkü muhatabın şeref ve haysiyetini zedeleyecek bir ifade değildir.
Şizofren misin demek suç mu?
“Şizofrensin, münafıksın, doktora git” ifadesi hakaret teşkil etmez. (Yargıtay 18. Ceza Dairesi, 2015/11055 E., 2015/10949 K.) Küfür ve sert eleştiri içeren sözler hakaret teşkil etmez.
Narsist demek hakaret mi?
Narsistik, son zamanlarda hakaret olarak, çoğunlukla zor veya inatçı olarak görülen insanlara karşı kullanılır.
Hastalıklı demek hakaret mi?
Hakaret suçu, bir kişinin fiziksel bir kusurunu dile getirerek veya ona bir hastalık atfederek de işlenebilir. Örneğin, bir kişiye “kör”, “şaşı”, “topal”, “kambur”, “kel” vb. demek; Bir kişiye “psikopat”, “frengi hastası” veya “AIDS’li” demek hakaret teşkil eder.
Birine çakal demek hakaret mi?
Bu bağlamda hangi sözcüklerin suç teşkil ettiği Yargıtay içtihatları ile belirlenir. Önemli olan kişinin onur ve haysiyetinin çiğnenmesi ve değersiz olarak gösterilmesidir. Örneğin bu amaçla yapılan “servet”, “geri zekalı”, “aptal”, “Avel”, “köpek”, “namussuz”, “çakal” gibi ifadeler hakaret suçunu oluşturur.
Beyin özürlü demek hakaret mi?
Bu bir sınırlama olmamakla birlikte, bir kişiye “zengin”, “aptal”, “aptal”, “geri zekalı”, “namussuz” gibi sözcükleri kullanarak açıkça konuşmak hakaret suçunu oluşturabilir.
Aq küfür olarak sayılır mı?
-“Aq”, “amk”, “mk” gibi sosyal medya kısaltmaları da hakaret suçunu oluşturur. Ayrıca “bitch” ve “s*lak” gibi yıldız işaretiyle işaretlenmiş fontlar hakaret suçunu engellemez.
Amk demek suç mu?
Amk vb. Sosyal medyada kısaltmalar kullanılarak yazılan yazılar hakaret teşkil eder. Kişiye atfedilen somut olgu, kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğini ön plana çıkarsa bile hakaret suçu teşkil eder.
En ağır hakaret nedir?
“Dinsiz, sadakatsiz, saygısız, lanetli, yalancı” gibi ifadeler ağır eleştiri olarak kabul edilir. Savcıya karşı “Savcıysan savcını tanırsın, sana söylemiştim, bilmiyorum, savcının dünyadan haberi yok” gibi ifadeler kaba bir hitap olarak kabul edilir ve hakaret olarak kabul edilmez.
Hangi laf hakaret sayılmaz?
Kaba hitap ve kaba sözler ve ifadeler. Örneğin, “cahil”, “kötü tavırlar”, “deneyimsiz”, “sen kimsin” veya “hile yapma” gibi kelimeler bir kişiye karşı kaba sözler ve hitaplardır ve hakaret oluşturmaz.
Birisi bize hakaret ederse ne yapmalı?
Hakaret suçlarında yetkili mahkeme, ikamet ettiğiniz yerin Cumhuriyet savcılığıdır. Cumhuriyet savcılığına şikayette bulunularak dava açılır. Hakaret suçunda yetkili mahkeme, asliye ceza mahkemesidir.
Akıl hastası biri ceza alır mı?
5237 sayılı Akıl Hastalığı Kanununun 32. maddesi; “(1) Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiil nedeniyle fiil yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez.
Akıl hastasının ifadesi alınır mı?
Akıl hastası bir kişi suçlanan veya suçtan şüphelenilen kişi ise, o kişi gözlem altındadır. Ayrıca, gözlem sırasında bir savunma avukatı yoksa, bir savunma avukatı atanır ve talebi olmaksızın ifadesi kaydedilir.
Akıl hastası biri dava açabilir mi?
Akıl hastası olan tarafın dava açma hakkı yoktur.
Akıl hastası nereye şikayet edilir?
Ağır ruhsal bozukluklarda zorunlu tedavi süreci: Psikotik bozukluk tanısı konulduğunda hasta ve ailesi bilgilendirilmeli ve ildeki en uygun toplum ruh sağlığı merkezine yönlendirilmelidir.