İçeriğe geç

Kamu Iktisadi Teşebbüslerinin Mali Denetimini Kim Yapar

KİT’lerin mali denetimini kim yapar?

Kamu iktisadi teşebbüslerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından denetimi, 3346 sayılı Kanunun 3. maddesi uyarınca 35 üyeden oluşan “Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu” tarafından yapılır.

Kamu iktisadi teşebbüslerini kim denetler?

1938 tarihli 3460 sayılı Kanunla Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu; Kamu iktisadi teşebbüslerinin denetimi amacıyla kurulmuştur. Daha sonra, 61. ve 82. Anayasalardaki kuvvetler ayrılığı ilkesi gereğince, kamu iktisadi teşebbüslerinin denetimi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından özel bir kanunla düzenlenmiştir.

Kamu idarelerinin mali denetimini kim yapar?

MADDE 5 – (1) Sayıştay; a) Kamu idarelerinin malî faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde inceler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli ve zamanında bilgi ve rapor sunar.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Sayıştay denetimine tabi mi?

MADDE 31 – (1) Kamu iktisadi teşebbüsleri; ekonomik, mali, idari, hukuki ve teknik yönden sürekli gözetime tabidir.

Kiti kim denetler?

Eğitim. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 165. maddesine göre, kamu iktisadi teşebbüsleri, 1987 tarihli 3346 sayılı “Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Fonlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarafından Denetlenmesine Dair Kanun” çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından denetlenir.

Mali işleri kim denetler?

Anayasa Mahkemesi, siyasi partilerin mali denetiminden sorumludur. Anayasa Mahkemesi, Sayıştay’ın bu denetim görevini yerine getirmesine destek olur.

Sayıştay denetçileri neyi denetler?

Devletin görev ve sorumluluğu altındaki kamu idareleri; gelir, gider ve mal hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını inceler, sorumluların hesap ve işlemlerinden doğan kamu zararını doğuran konularda kesin karar verir.

Kik ve IDT arasındaki fark nedir?

IDT ile KCC arasındaki temel fark faaliyet yapısıdır. IAT’ler ticari prensiplerle çalışırken, PBO’ların faaliyetleri tekel mal ve hizmetlerine yöneliktir ve dikkate alınması gereken temel husus ‘ticari prensipler’ yerine ‘kamu yararı’dır.

KİT Genel Müdürünü kim atar?

Genel Müdür, Yönetim Kurulunun Başkanı olup, ilgili Bakanın teklifi üzerine müşterek kararla atanır.

Bütçenin mali denetimini kim yapar?

Bütçe yapma yetkisini elinde bulunduran yasama organının, bütçe kanunuyla hükümete verilen izin ve yetkilerin belirlenen sınırlar içinde kullanılıp kullanılmadığını denetlemesi zorunludur. Bütçe denetimi için teknik donanıma ihtiyaç duyulduğundan, Sayıştay bu konuda yasama organına yardımcı olan en temel kurumdur.

Hükümeti mali yönden denetleyen kurum nedir?

Sayıştay tarafından yapılacak ihraç sonrası dış denetimin amacı; genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesap verme sorumluluğu kapsamındaki idarenin malî faaliyet, karar ve işlemlerinin; kanunlara, kurumsal amaç, hedef ve planlara uygunluğunu tespit etmek ve sonuçlarını Türkiye Büyük Millet Meclisine sunmaktır.

Sayıştay hangisi adına denetim yapar?

Anayasa’nın 160. maddesine göre Sayıştay, kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının, merkezî yönetim bütçesi kapsamındaki her türlü gelir ve giderleri ile mallarını, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamakla görevlidir.

Kamu iktisadi teşebbüsü kim denetler?

Kamu İşletmeleri Denetim Mevzuatı: T.C. Sayıştay Başkanlığı

Sayıştay nereye bağlıdır?

Sayıştay (Türkiye)Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay’ın Yeriİsmet İnönü Bulvarı, No: 45, 06520 Çankaya, AnkaraKuruluş TürüKamu Mali DenetimiHesap Yetki AlanıYıllık Bütçe₺1.292.458.

Üniversitelerin mali denetimini kim yapar?

Yükseköğretim Kanunu’nun 10. maddesine göre; Vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumları, her akademik yıl sonunda çalışmalarını, devlet yükseköğretim kurumları gibi Yükseköğretim Kurulu’na sunarlar. Bu kurumlar, mali, idari ve ekonomik konularda Yükseköğretim Kurulu’nun gözetim ve denetimine tabidir.

Sendikaların mali denetimi kim yapar?

MADDE 7 – (1) Sendika ve derneklerin gelir ve giderlerinin mali denetimi, Denetim Kurulunca görevlendirilecek yeminli mali müşavirler tarafından en az iki yılda bir yapılır.

Şirket denetimini kim yapar?

Anonim şirketin yönetim ve temsil organı olan yönetim kurulu, şirket içinde yapılan işlemlerin kanuna, esas sözleşmeye ve şirket menfaatlerine uygun olup olmadığını incelemek ve izlemekle de yükümlüdür.

Sayıştay denetçileri neyi denetler?

Devletin görev ve sorumluluğu altındaki kamu idareleri; gelir, gider ve mal hesap ve işlemlerinin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını inceler, sorumluların hesap ve işlemlerinden doğan kamu zararını doğuran konularda kesin karar verir.

Derneklerin mali denetimini kim yapar?

Mali Denetim Denetim işlemi Maliye Bakanlığı tarafından yapılır. Dernek başkanları, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait dernek beyannamelerini (EK-21) belediyeye vermek zorundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mecidiyeköy escort