Kadın ölünce eşi mezara koyabilir mi?
Buna göre kadının, babası, oğlu, kardeşi, amcası, yeğeni ve kendi yeğeni gibi bir yakını veya mahremi tarafından defnedilmesi daha uygun görülmüştür. Bu açıklamalardan, kocanın ölen karısını defnedemeyeceği sonucu çıkarılmamalıdır. Çünkü bu durumu yasaklayan ne bir ayet ne de bir hadis vardır.
Cenazeyi toprağa kim koyar?
Vasiyet yazabilecek kimse yoksa, ölenin yakınlarına en yakın olan kişi vasiyeti gönderir. Bilen biri varsa, öleni mezara koyması daha iyidir. Bilen yoksa ve bilmeyen biri de cenazeyi gömüyorsa, bilen kişi ona cenazeyi nasıl mezara koyacağını öğretmeli ve cenaze töreni sırasında ona rehberlik etmelidir.
Kadın mezara toprak atar mı?
Kadınların yakınlarına onları yere indirmeleri tavsiye edilir. Gömülen kişi mezara üç avuç toprak atar ve ilk defa “Seni bundan (topraktan) yarattık” der, ikinci defa “Seni tekrar toprağa döndüreceğiz” ve üçüncü defa “Seni topraktan çıkaracağız” der. Şunu söylemeleri tavsiye edilir:
Ölen kadın kocasının mezarına gömülür mü?
Normal şartlarda bir mezara sadece bir cenaze gömülür. İlk gömülen cenaze tamamen çürüyüp toprak olmadıkça, zaruret olmaksızın mezarı açıp ikinci bir cenazeyi o mezara gömmek caiz değildir. Ceset çürüyüp toprak olduktan sonra aynı mezara bir cenaze daha gömülebilir.
Kadını mezara’yı kim koyar?
En yakın iki veya üç kişi, cesedi baş, ayak ve belden bağlanan kemerden tutarak mezara taşır. Kadınlar, genellikle oğullar, kardeşler, babalar, amcalar, mezara getirilebilir. Bir kadının kocası onu mezara getiremez. Bölgede, erkekler ve kadınlar tabut olmadan gömülür.
Kadın ölen kocasının mezarına gidebilir mi?
Artık kabir ziyareti yapabilirler. Çünkü ahireti hatırlatır.” (Müslim, Cenâiz, 106, 108 [976, 977]; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 81 [3235]) demiştir. Bu bakımdan kadınlar da kabir ziyareti yapabilirler.
Koca karısının cenazesini yıkayabilir mi?
Evliliğin bazı sonuçları ölümle sona ermediğinden, Şafiî mezhebine göre koca ölen karısını yıkayabilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/334-335). Ayrıca Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre kocanın karısını yıkaması caizdir (İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/394).
Kadın cenaze mezara nasıl konur?
Ölen kadının saçları iki parçaya ayrılarak gömleğinin üzerinden göğsüne kefen örtülür, üzerine de yüzünü örtecek şekilde bir başörtüsü örtülür.
Kadın öldükten sonra eşi görebilir mi?
Cenaze yıkanıp kefene sarıldıktan sonra yüzün açılması, yakınların ve dostların cenazeyi görmeleri veya son bir kez öpmeleri caizdir.
Kadınlar cenazeyi mezara koyabilir mi?
Kadınların, adetli olsun veya olmasın, cenazenin başında durup onu açmaları, yüzüne bakmaları ve kabri ziyaret etmeleri caizdir (İbn Nüceym, el-Bahr, 2/184; Haskefî, ed-Dürrü’l-muhtar, 1/117). Kadın, adetli veya lohusa iken camiye girebilir mi?
Mezarın üstüne niye su dökülür?
Mezara su dökmenin sebebi, mezardaki toprağın yeşermesini sağlamak ve toprağı rüzgarın etkilerinden korumaktır. Mezara su dökmek dini sebeplerden dolayı yapılır çünkü Hz. Muhammed tarafından uygulanan bir sünnettir ve manevi faydalar sağladığına inanılır.
Mezara toprak atarken kürek neden yere bırakılır?
Mezar kapatılırken toprak atmak için kullanılan kürek elden ele geçirilmez; yere bırakılıp yerden alınması gerekir. Edirne’de, başkasının elinden küreği alıp toprak atan kişinin öleceğine inanılır.
Kimsesizler mezarına kimler gömülür?
Evsizlerin mezarlığı veya yabancıların mezarlığı, öldükten sonra kendilerine bakacak kimsesi olmayan cesetlerin gömüldüğü bir mezarlıktır. Ayrıca, evsizler mezarlığı, hastanelerden çıkarılan organların yanı sıra bilinmeyen cesetleri ve cesetleri gömmek için kullanılır.
Ölen bir kişi mezarına gelenleri görür mü?
Peygamberimiz bir mezarın yanından geçtiğinde, yanındaki insanlara, “Selam, ey müminler diyarının insanları!” derdi. Onlar da onlara selam vermelerini emrettiler. Selam, onu anlayanlara hitap ettiği için, ölüler kendilerini ziyaret edenleri tanıyor demektir.
Erkek kadının üstüne gömülür mü?
İmam Nevevi -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle buyurmuştur: “Zarar görmedikçe iki erkeği veya iki kadını aynı kabre defnetmek caiz değildir.”
Bir kadın öldükten sonra eşi görebilir mi?
Cenaze yıkanıp kefene sarıldıktan sonra yüzün açılması, yakınların ve dostların cenazeyi görmeleri veya son bir kez öpmeleri caizdir.
Kadın ölünce eşine miras kalır mı?
Eşlerden biri öldüğünde, hayatta kalan eş genellikle diğer eşin yasal mirasçısı olur. Evlilik sırasında açılan boşanma davası sonuçlanmadan önce bir eş ölürse, diğer eş de mirasçı olarak kabul edilir.
Kadın kocasının cenazesini yıkayabilir mi?
Evliliğin bazı sonuçları ölümle sona ermediğinden, Şafiî mezhebine göre koca ölen karısını yıkayabilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/334-335). Ayrıca Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre kocanın karısını yıkaması caizdir (İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/394).
Eşler aynı mezara gömülebilir mi?
Ancak ihtiyaç halinde bütün ölüleri bir kabre gömmek zorlaşırsa, meselâ savaşta ölenlerin artması hâlinde veya veba, yangın, boğulma gibi toplu ölümler söz konusu olduğunda, bir kabre iki veya üç kişiyi birden gömmek caizdir. Ancak kadın ve erkek, acil bir ihtiyaç olmadıkça birlikte gömülemezler.