Keles’in eski adı nedir?
Kiraz ilçesinin ismi Cumhuriyetin ilk yıllarında değiştirilmiş, Çınarcık köyünün ismi ise 1966 yılında değiştirilerek bugünkü halini almıştır. Keles ve çevresi milattan önceki dönemlerden itibaren çeşitli devletlerin egemenliğinde kalmıştır.
Bursa Keles yörük mü?
Bu bağlamda ilçemizin adının Orta Asya’dan geldiği anlaşılmaktadır. Ayrıca; Oğuzların “Keles” adlı bir kabilesi olduğu ve 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı dönemine ait nüfus kayıt defterlerinde Aydın Livası içerisinde “Keles” adlı bir göçebe topluluğundan bahsedilmektedir.
Kestel ne zaman ilçe oldu?
1919-1945 yılları arasında Yunanistan, Bulgaristan, Gelibolu, Bilecik, Tunceli, Elazığ, Erzurum, Erzincan ve Bayburt bölgelerinden gelen göçlerle hızla büyüyen Kestel, 1938 yılında Merkez Bucak statüsüne, 1960 yılında il statüsüne, 9 Mayıs 1990 tarihinde de ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Keles hangi ilçeye bağlıdır?
Keles, Bursa iline bağlı bir ilçe olup, şehir merkezine 61 km uzaklıktadır. Doğu ve kuzeydoğusunda İnegöl ilçesi, güneydoğusunda Kütahya’nın Domaniç ve Tavşanlı ilçeleri, kuzeyinde Merkez ilçesi ve batısında Orhaneli ilçesi ile çevrilidir.
Bursa Keles ne zaman ilçe oldu?
Keles 1953 yılında kurulmuş olup, Orhaneli’nin Büyükorhan ve Harmancık ilçeleri ile Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer merkez ilçeleri 1987 yılında, Kestel ve Gürsu ilçeleri ise 1990 yılında kurulmuştur.
Keles isminin anlamı nedir?
A-) “KELES” İSMİNİN ANLAMI “Keles” adı, bilinen en eski Türkçe sözlük olan Divanü Lugât-it-Türk’te geçmez. Ancak; W. Radolf ve A. Vambery’nin Çağatay sözlüklerinde “Keles” sözcüğünün anlamı “bir tür kertenkele” olarak verilmektedir.
Keleş soyu nereden gelir?
Keleş, Memiş, Huti ve Mutoğulları, o zamanlar Atina olarak adlandırılan Rize’nin Pazar ilçesinin yaylalarındaki derelerin kıyısına yerleştiler. Uzun süre bu derelerin kıyısına yerleşip önce İkizdere’ye, sonra Zuha deresine ve en sonunda da şimdiki Salenköy’e yerleştiler. Hatta kendileri de Salenköy’ü kurdular.
Keleş hangi dilde?
Kürtçe (Kurmanci) keleş “haydut, eşkıya” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelimenin kökeni belirsizdir.
Keleş’in kaç tane köyü var?
Ege Bölgesi’nin İç-Batı Anadolu bölümünün en kuzeyinde, Uludağ’ın güney yamaçlarında küçük bir ilçedir. Yüzölçümü 640 km2’dir ve 36 köy ve 6 ilçesi vardır.
Bursa’nın ilk adı nedir?
M.Ö.
Kestel kalesini kim fethetti?
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey zamanında, 1306 yılında Yenişehir ile Bursa arasında yapılan Dimboz Savaşı sonunda Türklerin eline geçen Kastel, zamanla KESTEL adını almıştır. Kestel’i sınır kalesinden yerleşim yerine dönüştüren kişi Şeyhülislam Mehmet Vani Efendi’dir.
1887 yılında ne oldu?
Etkinlikler. 28 Ocak – Eyfel Kulesi’nin inşası başlıyor. 3 Mayıs – Britanya Kolombiyası, Nanaimo’daki Nanaimo Madeni’nde bir patlama meydana geldi: 150 madenci öldü. 12 Ekim – Japonya’da piyano ve org üretmek için Yamaha şirketi kuruldu.
Kelesin’in nüfusu kaç?
Nüfus ve demografik yapı: 11. 2021 yılı sonu itibarıyla Keles ilçesinin nüfusu.
Bursa’nın en büyük ilçesi neresidir?
Bursa’nın Osmangazi ilçesi 885.000 273, Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi 867.000 193, İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi 792.000 30, Adana’nın Seyhan ilçesi 743.000 774 ve Ümraniye ilçesi 723.000 760 ile en büyük ilçe olarak sıralandı.
Keleste ne yetişir?
Bursa, Türkiye’deki toplam kiraz üretiminin %8’ini sağladı. Bursa’daki kiraz üretiminin dağılımına bakarsak, en yüksek üretim Keles ilçesindedir. Yaklaşık 20.000 ton kiraz üretimiyle Keles, geçen yıl Bursa’da birinci sırada yer aldı. Anadolu, kirazın yanı sıra birçok sebze ve meyvenin de evidir.
Keles soyu nereden gelir?
Keleş, Memiş, Huti ve Mutoğulları, o zamanlar Atina olarak adlandırılan Rize’nin Pazar ilçesinin yaylalarındaki derelerin kıyısına yerleştiler. Uzun süre bu derelerin kıyısına yerleşip önce İkizdere’ye, sonra Zuha deresine ve en sonunda da şimdiki Salenköy’e yerleştiler. Hatta kendileri de Salenköy’ü kurdular.
Bursa’nın eski ismi nedir?
M.Ö.
Adanada Keles ne demek?
Keleş erkeği temel anlamıyla “yiğit, yürekli, cesur” anlamlarına gelmektedir.
Keles Türkçe mi?
keleş – Nişanyan sözlüğü. Kürtçe (Kurmanci) keleş “eşkıya, eşkıya” kelimesiyle ilgilidir.